Søk i denne bloggen

fredag 16. april 2021

Seks ulike "tenkehatter" for refleksjon rundt ledelse og livet ellers

Edward de Bono er opphavsmann til begrepet «Lateral Thinking». I boken «Six Thinking Hats» introduserer han seks ulike innfallsvinkler til lederes problemer eller en utfordringer. 

Edward Charles Francis Publius de Bono ble født i 1933 på Malta. Han er lege og psykolog, forfatter av mange bøker, oppfinner, filosof og konsulent. Han er opphavsmann til begrepet «lateral thinking» («å tenke på tvers»). Boken «SixThinking Hats» er kanskje den mest kjente av bøkene hans. «Lateral thinking» er en problemløsningsmetode basert på en indirekte og kreativ tilnærming via resonnementer som ikke er umiddelbart åpenbare. De Bono selv har vist til den såkalte salomoniske dom for å illustrere dette. Ifølge Det gamle testamentet skal Salomon ha dømt i en sak mellom to kvinner som begge hevdet å være moren til et barn. Salomon løste ifølge skriften konflikten ved å foreslå å dele barnet i to. Deretter ga han barnet til den kvinnen som etter dette ville gi barnet fra seg for å spare barnets liv. Edward de Bono knytter også latheral thinking til humor som ofte skapes ved ikke forventede løsninger eller vendinger tilsvarende det som beskrives i denne «dommen».

En bok om seks tenkehatter. I boken «Six Thinking Hats» introduserer de Bono seks ulike innfallsvinkler til problemløsning symbolisert ved "seks hatter" som man symbolsk kan sette på sitt eget hode, eller fordele på flere hoder, for å fremkalle ulike innfallsvinkler til et problem eller en utfordring. Med den hvite hatten på hodet er fokus på fakta og informasjon man har og/eller mangler. Med den røde hatten på hodet er fokus på følelser og intuisjon. Hva føler vi for, hva sier intuisjonen oss? Med den sorte hatten på hodet er fokus på nedsider, det som ikke vil virke og feller man kan "gå i". Med gul hatt på hodet skal vi innta optimistens rolle, se etter det som kan virke og fortelle hvorfor det vil virke. Grønn hatt skal inspirere oss til å komme med nye ideer, tenke kreativt og tenke "vekst". Blå hatt skal stimulere til kommunikasjon, oppsummering og konklusjoner. Som det fremgår av vignettbildet til denne posten er det særdeles god tilgang på illustrasjoner som kan hentes frem for å veilede og få i gang tenkehattprosesser.

Seks andre impulser til tenking rundt ledelse. Denne bloggen inneholder en rekke andre poster som presenterer «guruer» og deres tankegods. Kanskje kan disse, selv om noen av dem ikke lenger er blant oss, fortsatt kan inspirere til ytterligere tenking rundt ledelse og omgang med andre mennesker. Eric Berne og transaksjonsanalysen bør kunne gi impulser til refleksjon rundt omgang med andre mennesker i sin alminnelighet. Ichak Adizes fokuserer på lederegenskaper, ledergrupper og på hvordan ledergrupper bør settes sammen for å lykkes. Peter F. Drucker var opptatt av lederen på toppen og hva man der burde ha fokus på. Nils Arne Eggen kom i sin tid med tanker om hvordan lagspill kunne utvikles for å løfte de enkelte spillerne til nye nivåer. Janne Carlson hadde tanker om markedsorientering gjennom delegasjon av ansvar. Charles Handy er en av mange som har systematisert sine lederteorier i firefeltstabeller, i hans tilfelle for å beskrive ulike organisasjonskulturer. Og, er du opptatt av humoristiske sider ved ledelse og det å bli ledet, finnes det her mange eksempler. Be my guest.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar